Vinkällaren Grappes Nyhetsbrev

 

 

KALLENDARIUM - JUNI

2/6 Vinprovning av Joseph Drouhins toppviner med Provinum

6/6 Nationaldagen
Stängt

16/6 Vinprovning
Risling 2018

19/6 Midsommarafton
Stängt

20/6 Midsommardagen
Stängt

MENY - JUNI

Förrätt 175 kr
Grönärtssoppa med örtkräm och rostat bovete.

Varmrätt 250 kr
Inkokt lax med kokt potatis, pepparrotskräm, ångad romanesco, sugersnaps och picklad rödlök.

Dessert 75 kr
Hallonbavaroise med hallonkompott och hallongelé.

För matbeställning, vänligen kontakta oss två helgfria dagar innan bokningen.

Reservation för ändringar

VINTRANSPORTER TILL VINKÄLLAREN GRAPPE

Då systembolaget i PK-huset ändrat sina rutiner har vi tyvärr inte längre möjlighet att hämta medlamars köpta viner som vi har gjort tidigare.

Transporter till och från lådförvaringen i frihamnen fortsätter dock som vanligt. Kommande transporter sker följande tisdager: 2/6, 9/6, 16/6, 23/6 & 30/6

RUTINER FÖR DIG MED LÅDFÖRVRING
INLÄMNING AV LÅDOR: 

1-8 lådor lämnas in på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 under ordinarie öppettider.

Inlämning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se 

UTHÄMTNING AV LÅDOR: 

Uttag av 1-8 lådor finns för avhämtning på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 från klockan 17.00 varje tisdag. Det går bra att beställa fram lådor till och med stängning av Grappe på lördagar klockan 18.00 för hämtning tisdagen efter.

Uthämtning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

DOFTER

Tänk på att informera Dina gäster om att inte bära parfym eller rakvatten när De besöker oss i källaren. Starka dofter, även om de är angenäma, gör det svårare att uppleva nyanser i vinerna.

ANGÅENDE POÄNGSYSTEMET FÖR MÅNADENS NYA VINER

 Skalan går upp till 20 och de olika poängen symboliserar följande.

20 - Ett enastående mästerverk inom sin genre. Det bästa av de bästa från de bästa årgångarna. 

19 - Ett mästerverk inom sin genre. Enastående balans, komplexitet och ursprungstypicitet.

18 - Ett vin som höjer sig ännu en nivå över snittet. Utomordentlig balans, intensitet, typicitet och personlighet.

17 - Ett vin av en kvalitet långt över snittet i genren. Utmärkt balans, intensitet eller en riktigt spännande personlighet.

16 - Ett vin som utmärker sig i sin genre. Bättre balans, intensitet eller helt enkelt en mer spännande personlighet än genomsnittet.

15 - Ett genomsnittligt vin i sin genre. Viss typicitet och balans men det finns troligen mer spännande alternativ. 

14 - Ett vin som om än är balanserat är lite intetsägande och det förmodligen finns bättre alternativ till.  

13 - Ett vin med viss brist på balans och troligen störande inslag på gränsen till en eller annan defekt. Även enkla godisartade viner som i princip helt saknar druv- och/eller ursprungskaraktär.

12 - Ett obalanserat vin. Lider troligen av uttalade defekter. Även enkla godisartade viner som helt saknar druv-, stil  och ursprungskaraktär. 

Ett (+) efter vinet indikerar att det finns en sannolikhet att det kommer kvala in i en högre poänggrupp med mer mognad.

Ett (-) indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans, och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär.

Reduktiv(-a aromer).
Grammatiskt vidrig vinprovarterm för de svavelrelaterade karaktärer som kan ge allt från en lite "dämpad", dammig känsla till brända och i värsta fall unkna toner av dy, gammal hackad lök eller ruttna ägg. Typiskt för viner med god lagringspotential, om man öppnar dem väldigt unga. Händer vitt så väl som rött, i synnerhet viner som lagrats under skruvkapsyl. Vädras bort på några minuter eller någon timme med hjälp av luft. Förslagsvis i en karaff.

Flyktiga/volatila aromer.
I bästa fall ett behagligt "lyft" i doften, men kan lätt komma att påminna lite om nagellack-borttagningsmedel eller i värsta fall bli skarpt ättiksdoftande. Hur mycket som är störande varierar från person till person. Typiskt för röda viner från varma klimat tillverkade på traditionellt vis, men även söta vita viner av botrytiserade druvor.

Oxidationstoner.
Vinet har troligen utsatts för mycket luft någonstans under tillverkningsprocessen. Fruktaromerna blir mer torkade, och honung och bivaxtoner kommer fram. Om vinet fått riktigt mycket luft ofta en mer eller mindre uttalad doft av äppelskrutt och rostade nötter. Även här finns en balansgång i vad som är behagligt. Vissa stilar som medvetet utsatts för luft blir mycket lagringsbara. Andra förstörs mycket fort efter att denna karaktär framträder. 

 

Flera spännande viner från E. Guigals vingårdar i norra Rhônedalen lanseras på systembolaget på tisdag varför denna bild får kröna det första nyhetsbrevet i Juni.

Det kommer att bli det första av ovanligt många nyhetsbrev denna månad. Detta på grund av motstridig information gällande vilka viner som lanseras vilka datum. Därför har vi valt att endast presentera de viner som Niklas har provat och som vi vet kommer att lanseras på tisdag den 2:a juni. Information gällande vinerna som lanseras den 9:e respektive 10:e kommer i ett separat utskick när det närmar sig. 

Vad gäller verksamheten i källaren så har vi överväldigats av positiv respons på de aktiviteter som arrangeras innan sommaruppehållet. Det är två provningar var av en arrangeras tillsammans med Provinum. De kommer att presentera flera viner från Joseph Drouhins topplägen och som krona på verket är vinmakaren Véronique Drouhin med på länk. Den andra provningen är i vår egen regi där Niklas står för en omfattande genomgång av Riesling från olika delar av världen med fokus på årgång 2018. Båda provningarna fylldes upp på nolltid varför vi med stor motivation tar oss an arbetet med höstens program.


På återseende under valven,
Markus Målsäter
Sommelier TILLFÄLLIGT SORTIMENT TISDAGEN DEN 2:a JUNI 

Så var det dags för ännu en omgång nyheter som skall lanseras. Även denna gång kommer vinerna utspridda på tre olika tillfällen, den 2:a, 9:e och 10:e juni och en stor del av vinerna har jag tyvärr inte haft möjlighet att prova. Det råder också viss osäkerhet om vilka viner som faktiskt kommer att släppas i nästa vecka, varför det här brevet bara fokuserar på morgondagens släpp. Den 9:e och 10:e juni avhandlas i ett extrainsatt brev som kommer senast nästa måndag. Liksom vid tidigare lanseras vinerna i ett begränsat antal butiker, men eftersom butikerna själva har större möjlighet än vanligt att bestämma vad de vill ta in, gör man klokt i att konsultera Systembolagets hemsida för var man bäst gör sina inköp.

Eftersom jag endast provat ett litet fåtal av vinerna som släpps så skriver jag även om de viner som bör vara intressanta, men som jag inte provat. Bra att veta är också att sedan torsdagen den 28:e maj är webblanseringarna åter igång. Mer om kommande lanseringar i slutet av denna text.

Bland de mousserande vinerna som kommer i släppet var det bara ett som ställdes fram till provning, en ”pét’ nat’” vid namn Tète Nat’. De är en vinstil som sällan gör mig särskilt berörd och åtminstone flaskan som ställdes fram till provning hade den stiltypiska blandningen av estriga pärontoner, oxidation och jäst som är orsaken till att jag inte är särskilt förtjust i stilen. Den elegant avslappnade flaskpresentationen borgar för att vinet snart kommer att tapetsera Instagram, och den som gillar stilen har säkert all anledning att prova.
 
I släppet kommer också den Stanislas Blanc de Blancs 2008 från Thiénot som jag skrev följande om i förranyhetsbrevet: Generös och fyllig för att vara BdB, rejält jästig, men syran har bra, avstramande balans. Diskret utvecklad, har mycket kvar att ge. 759 kr, 17(++). Ett bra vin, men kanske inte ett förstahandsval i prisnivån.

Förutom dessa kommer även en Pinot-dominerad årgångschampagne från H. Goutorbe som brukar vara mycket bra om än sällan storslaget. För att vara årgångschampagne är också prisnivån klart modest (389 kr). Årgången är 2010, på pappret är det en enklare årgång, men som jag fått många positiva intryck av, om än kanske främst i fråga om Blanc de Blancs. Vinerna är dock generellt ganska lätta och friska och inte för någon långlagring.

Därefter vitvinerna. Det kommer två bra vita viner från E Guigal. För min smak är Condrieu-vinet det mest lyckade, med snyggt integrerad ek och tydlig Viognier-parfym. Det är förstås en vin-stil som kanske inte faller alla på läppen och som alltid är fallet när denna lilla appellation är ursprunget kommer det med en ganska stadig prislapp för vad det är. Gillar man Condrieu kommer man däremot inte bli besviken. Guigals vita Hermitage är som ofta väl påtagligt ekad, åtminstone i denna ungdomliga fas så att det är lite störande. Eken lär fortsätta vara starkt närvarande även om integrationen blir bättre med tiden.

Bland vinerna som inte ställdes fram till provning märks dels en triss från utmärkta producenten Dönnhoff i Nahe. Det rör sig om en Weissburgunder S, som är jäst och lagrad i stora fat. Det brukar vara ett sympatiskt vin i elegant återhållsam stil, men kan säkert dra åt ett lite mer tropiskt håll i den varma årgången 2018. Därtill firmans Riesling Trocken som brukar vara utmärkt om än ofta lite väl pärongodistonad de första månaderns/året samt en Niederhäuser Klamm Kabinett. Klamm sägs vara det brantaste vingårdsläget i hela Nahe och så vitt jag vet är det första årgången av vinet som Dönnhoff producerat. Jag är visserligen mycket förtjust i Dönnhoffs Kabinettviner, men de kan ibland ha en tendens att bli lite klumpiga i varmare årgångar, varför jag skulle passa på att prova någon flaska innan jag köpte några större mängder.

Från sydafrikanska topp-producenten Mullineux kommer Granite Chenin Blanc. 499 kr för en sydafrikansk Chenin Blanc kan förstås tyckas provocerande, men det är vanligen ett vin som står sig mycket bra i jämförelse med många av världens större och fetare vitviner av lyxigare slag. Till saken hör också att det enklare, men oftast utmärkta och klart mer modest prissatta vitvinet Old Vines White (ca 200 kr) är kraftigt decimerat i volym i denna årgång, med anledning av en omskriven transportolycka i oktober.

Det kommer också ett gäng roséviner. Inget av dem ställdes fram till provning denna gång. Clos Cibonnes Cuvée Caroline är tänkt att vara en modern tolkning från denna annars traditionsbundna producent. Vinet har en ganska stark fatkaraktär och lagras med fördel. Det är definitivt en matvinsstil. Den som vill ha rosé med en helt annan dimension bör istället passa på att beställa samma producents Cuvée Speciale des Vignettes 2016 från beställningssortimentet (nr. 74457, 299 kr, minst tre flaskor). Det här är rosé i mycket traditionell stil som lagrats under en lokal variant av florjäst i stora, neutrala ekfat. Ett mycket elegant vin i utvecklad stil, med massor av syltad röd bärfrukt, blodapelsin och örtighet och en härlig textur och struktur. Vinet är baserat på druvsorten Tibouren, en traditionell druvsort som för en tynande tillvaro i Provence, men även figurerar i Ligurien under namnet Rossese. Det är ett arv från den tid då de östligaste delarna av Provence liksom nordvästra Italien hade gemensamt styre av huset Savojen, innan man skänkte Savojen och trakterna kring Nice till Frankrike och Napoleon den III för att säkerställa att denne inte blandade sig i husets Savojens ambition att ena Italien under sig.

Det kommer också en Spätburgunderrosé från Keller, som säkert kan vara intressant.

Vad gäller rödviner kommer ytterligare ett vin från E. Guigal, nämligen firmans Côte-Rôtie Brune et Blonde. 2016 är en omdebatterad årgång. När jag reste runt i regionen i januari 2019 var det många som var skeptiska i dessa de nordligaste delarna emedan odlare i exempelvis Hermitage och Cornas var mer positiva (för att inte tala om de i den Södra Rhônedalen). Vinerna var visserligen överlag friska, fräscha och peppriga, men många tyckte egentlig intensitet och struktur saknades. Med sådana förutsättningar skulle man kunna vara lite orolig för att Guigals ekfatsintensiva stil skulle kunna bli för träig, men jag tycker det här var ett av de bästa smakproverna länge. Vinet är dock ganska stramt och mår bra av längre lagring.

Därefter blir det spanskt, Selección Especial från Muga. Det här är en modern, tät och fruktig Rioja med rikliga men väl integrerade ekfatstoner. Den är klart mindre massiv än tidigare släppta Torre Muga, men ändå ett vin för den som gillar en riktig munfull med avrundade tanniner. Jag tror dock att vinet har mycket att tjäna på fortsatt lagring, då mognadstoner kommer ge önskvärd komplexitet och gå fint med den kraftfulla, solmogna stilen.

Sist ut bland de röda som var med i provningen är en Marion’s Vineyard Pinot Noir från Schubert i Wairarapa, vilket är den sydöstra delen av den Nya Zeeländska Nordön. Det här är knappast den mest samtida tolkningen av Pinot Noir, utan en stor, kraftfull och påtagligt men ändå inte överdrivet ekad tolkning av druvan. Det lär dock ha fördelen att det fortfarande kommer att vara ett gott vin när samtidens stjälkiga, saftiga och småskitiga ideal återigen blivit omodernt.

Det kommer också ett flertal intressanta viner som inte var med i provningen, däribland bordeaux 2017 från Léoville-Poyferré och Cantemerle. Årgången har ett lite svajigt rykte, vilket grundar sig i den stora frost som drabbade regionen i slutet av april. Médoc-halvön med sin närhet till Gironde är dock ett område som till stor del var förskonat. Hos många av de bästa slotten blev det ingen frostpåverkan alls och man fick istället en skörd som var lite större än genomsnittet. Det är en årgång som på pappret borde vara en utmärkt mellanårgång (i de områden som inte var frostdrabbade var det en varm och generös årgång utan större problem), men tyvärr har många smakprover saknat fräschören som finns i exempelvis 2012 och 2014. I toppsegmentet har dock de flesta viner jag provat varit mycket bra och Léoville-Poyferre vill jag minnas som ett av de bättre vinerna jag provat i denna årgång.

Den som gillar Châteauneuf-du-Pape med lite ålder bör hålla ögonen öppna efter Ch. La Nerthe 2010 och Mullineuxs vita vin får sällskap av två lika exklusiva röda viner av Syrah som också brukar vara mycket bra (Granite och Schist, 699 kr/st).

WEBBSLÄPP DEN 4:e JUNI

Den fjärde juni är det dags för ännu ett webbsläpp. Det är ett variationsrikt släpp både i fråga om ursprung och prisnivåer. Dels kommer det tre Garnacha-viner av årgång 2018 från producenten Bernabeleva i bergen utanför Madrid, varav två kostar 299 kr. Från Spanien kommer också Las Lamas 2017 från Descendientes de J. Palacios i Bierzo (899 kr). Från Italien kommer en gissningsvis ganska fullmogen 2004 från Marchesi Mazzeis Maremma-gods Belguardo. Vinet brukar övertyga mer än många av Toskanas mer exklusiva Bordeaux-blandningar, samtidigt som det är generöst i stilen. Dessutom en lyxig (2299 kr) Barolo Vigna Rionda 2016 från Giovanni Rosso som kommer från gamla rankor i denna legendariska Serralunga-vingård. Jag har inte provat vinet, men tycker att producenten har en tilltalande stil som är klassiskt orienterad men ändå uppdaterad.

Kutch är en kalifornisk kultproducent specialiserad på Pinot Noir och Chardonnay. Jag har inte provat några mängder av dessa viner, men det handlar om en modern, mycket fräsch tolkning. Åtminstone vad gäller instegsvinerna är mitt intryck att de tyvärr kostar mer än de smakar och att det varit lite väl lättsamma viner för prisnivåerna, men det är ju tyvärr inte ovanligt när det kommer till vin från USA. Den som har en riktigt välfylld plånbok (och ett vältränat musfinger) kan också klicka hem en 2016 Harlan Estate för 13.999 kr. Liksom 2013 är 2016 en årgång som överlag är utmärkt för Bordeaux-druvor i Kalifornien, med en fantastisk blandning av fruktintensitet och struktur. Sist men inte minst kommer också två lyxiga viner av årgång 2017 från den högra stranden i Bordeaux, nämligen Ch. Figeac (1719 kr) och Ch. Ausone (7599 kr).

Vi ses under valven,
Niklas Bergqvist
Sommelier


MOUSSERANDE VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
97064
750
2018 Tète Nat' , Les Têtes
Frankrike
Doftar och smakar onödigt mycket pärongodisskrutt, om något sådant finns.
2020-2022 179  

VITT TORRT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
95600
750
2018 Condrieu , E. Guigal
Condrieu, Rhônedalen, Frankrike
Mycket druvtypisk, färsk aprikos, violer och en aning av rostade sesamfrön. Välintegrerad ek. Rund och fet, men har bra längd och blir inte vulgär. Man bör dock vara ett fan och eller väldigt nyfiken på druvan givet prisnivån.
2020-2024 449 17

VITT TORRT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
95601
750
2017 Hermitage Blanc , E. Guigal
Hermitage, Rhônedalen, Frankrike
Utvecklad, druvtypisk, fet och lite nedtonad stenfrukt med toner av honung och mandelmassa. Eken är mycket uppenbar och inte särskilt välintegrerad. Bör få mer lagring, men eken kommer nog aldrig gå in helt. Bra, men inte fullt i paritet till pris.
2022-2027 459 16.5

RÖTT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
92847
750
2017 La Vizcaina la Vitoriana, Bodegas Y Viñedos Raúl Pérez
Bierzo, Kastilien-Léon, Spanien
Brettig, men har fortfarande frukt. Påtagligt kryddig och lite grön. Skulle nog inte välja att lagra. Brukar vara bättre.
2020-2023 269 15
93005
750
2018 Malbec, Achaval-Ferrer
Mendoza, Cuyo, Argentina
Lätt skadad av TCA, TBA el. dylikt. I övrigt druvtypisk, fruktig. Viss obalans mot alkoholen, men en korrekt flaska löser det säkert bättre. Bör vara ett bra köp för den som gillar Argentinsk Malbec.
  189 ?

RÖTT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
93047
750
2015 Selección Especial, Bodegas Muga
Rioja, Spanien
Mycket modern, tät och intensiv. Mörk i frukten, med en aning eukalyptus och diskret pepparkrydda. Lätt köttig. Inte alls lika tät Torre Muga men inte utan att man får lite Shiraz-känsla. Dock mycket välgjort. Rätt tillgänglig men skulle må bra av mer tid för att utveckla komplexitet.
2022-2030 299 16.5(+)
93092
750
2016 Brune et Blonde , E. Guigal
Côte-Rôtie, Rhônedalen, Frankrike
Mycket stiltypisk, peppar, viol och mörk bärfrukt. Ännu rätt tydlig ny ek, men har balans för integrera. Känns att det är ett lite svalare år, inte fullt så bredaxlad som det kan vara, men jag tror det är på rätt sida om mognadsstrecket och kommer bli elegant så väl som långlivat. Mycket bra.
2026-2032 495 17.5(+)
91234
750
2017 Marion´s Vineyard Pinot noir, Schubert Wines
Wairarapa, Nya Zeeland
Distinkt kryddig, framförallt peppar, med syltad men fräsch plommonfrukt, men samtidigt uppenbart Pinot (körsbär och hallon). Mycket Nya Zeeländsk. Har rejält med tannin, men mindre kompakt än många. Alkoholen lite i det övre gränslandet. Inte den mest eleganta.
2022-2030 399 17