Vinkällaren Grappes Nyhetsbrev

   

KALENDARIUM
FEBRUARI

14/2 Masterclass med
 Dermot Sugrue från
 Wiston Estate

15/2 Lördagsprovning:
 Pinot Noir

22/2 Lördagsprovning:
 En introduktion till   Rhônedalen

29/2 Lördagsprovning:
 Rosa Bubblor  

MENY FEBRUARI

Förrätt 175 kr
Potatis- och palsternackssoppa med paprikakräm och rostad quinoa.

Varmrätt 250 kr
Fläsklägg serveras med potatispuré, körvelmajonnäs, buljongkokta morötter, belugalinser samt picklade senapsfrön.

Dessert 75 kr
Citronbavaroise med dulceykräm och havresmulor.

För matbeställning, vänligen kontakta oss två helgfria dagar innan bokningen.

 

VINTRANSPORTER TILL VINKÄLLAREN GRAPPE

Under Februari och Mars ordnas vintransporter från Systembolaget i PK-Huset till Vinkällaren Grappe följande tisdager: 18/2, 25/2, 3/3, 10/3, 17/3, 24,3 & 31/3

Vänligen skicka fotografi av kvittot till info@grappe.se för att undvika risken att vinerna blir kvar på PK-Huset om de blivit felplacerade.

 

RUTINER FÖR DIG MED LÅDFÖRVRING
INLÄMNING AV LÅDOR:

 

1-8 lådor lämnas in på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 under ordinarie öppettider.

Inlämning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

 

UTHÄMTNING AV LÅDOR: 

Uttag av 1-8 lådor finns för avhämtning på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 från klockan 17.00 varje tisdag. Det går bra att beställa fram lådor till och med stängning av Grappe på lördagar klockan 18.00 för hämtning tisdagen efter.

Uthämtning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

 

DOFTER

Tänk på att informera Dina gäster om att inte bära parfym eller rakvatten när De besöker oss i källaren. Starka dofter, även om de är angenäma, gör det svårare att uppleva nyanser i vinerna.

ANGÅENDE POÄNGSYSTEMET FÖR MÅNADENS NYA VINER

 Skalan går upp till 20 och de olika poängen symboliserar följande.

20 - Ett enastående mästerverk inom sin genre. Det bästa av de bästa från de bästa årgångarna. 

19 - Ett mästerverk inom sin genre. Enastående balans, komplexitet och ursprungstypicitet.

18 - Ett vin som höjer sig ännu en nivå över snittet. Utomordentlig balans, intensitet, typicitet och personlighet.

17 - Ett vin av en kvalitet långt över snittet i genren. Utmärkt balans, intensitet eller en riktigt spännande personlighet.

16 - Ett vin som utmärker sig i sin genre. Bättre balans, intensitet eller helt enkelt en mer spännande personlighet än genomsnittet.

15 - Ett genomsnittligt vin i sin genre. Viss typicitet och balans men det finns troligen mer spännande alternativ. 

14 - Ett vin som om än är balanserat är lite intetsägande och det förmodligen finns bättre alternativ till.  

13 - Ett vin med viss brist på balans och troligen störande inslag på gränsen till en eller annan defekt. Även enkla godisartade viner som i princip helt saknar druv- och/eller ursprungskaraktär.

12 - Ett obalanserat vin. Lider troligen av uttalade defekter. Även enkla godisartade viner som helt saknar druv-, stil  och ursprungskaraktär. 

Ett (+) efter vinet indikerar att det finns en sannolikhet att det kommer kvala in i en högre poänggrupp med mer mognad.

Ett (-) indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans, och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär.

Reduktiv(-a aromer).
Grammatiskt vidrig vinprovarterm för de svavelrelaterade karaktärer som kan ge allt från en lite "dämpad", dammig känsla till brända och i värsta fall unkna toner av dy, gammal hackad lök eller ruttna ägg. Typiskt för viner med god lagringspotential, om man öppnar dem väldigt unga. Händer vitt så väl som rött, i synnerhet viner som lagrats under skruvkapsyl. Vädras bort på några minuter eller någon timme med hjälp av luft. Förslagsvis i en karaff.

Flyktiga/volatila aromer.I bästa fall ett behagligt "lyft" i doften, men kan lätt komma att påminna lite om nagellack-borttagningsmedel eller i värsta fall bli skarpt ättiksdoftande. Hur mycket som är störande varierar från person till person. Typiskt för röda viner från varma klimat tillverkade på traditionellt vis, men även söta vita viner av botrytiserade druvor.

Oxidationstoner.
Vinet har troligen utsatts för mycket luft någonstans under tillverkningsprocessen. Fruktaromerna blir mer torkade, och honung och bivaxtoner kommer fram. Om vinet fått riktigt mycket luft ofta en mer eller mindre uttalad doft av äppelskrutt och rostade nötter. Även här finns en balansgång i vad som är behagligt. Vissa stilar som medvetet utsatts för luft blir mycket lagringsbara. Andra förstörs mycket fort efter att denna karaktär framträder. 

 

 

 

Det murriga vädret håller i sig och temperaturen pendlar runt nollan, men temperaturen i källaren börjar stiga. Oroa dig nu inte i onödan, det är inte den faktiska temperaturen där vinerna förvaras som avses utan snarare att aktiviteter vad gäller arrangemang, provningar och middagar har kommit igång efter vinterdvalan runt jul. Vi gick ut hårt med starkviner från 1795 och framåt.

Under februari månad kommer några förändringar i personalstyrkan ske. Med sorg i bröstet tackar vi Benny Skyttman och Rebecka Hedlund för den tid vi fått äran att arbeta tillsammans med dem och önskar lycka till med framtida projekt och karriärer. Men inget ont som inte för något gott med sig. Vi har nämligen glädjen att välkomna Anders Peteri och Charie Dahl till vår gemenskap. 

Anders har erfarenhet inom ledarskap och försäljning samt ett stort intresse för mat & dryck. Anders har varit en aktiv medlem på Vinkällaren Grappe de senaste åren och deltagit i vinkurser baserade på WSET under Niklas Bergqvist ledarskap.

Charlie är utbildad sommelier på Restaurangakademien och har mångårig erfarenhet som kock i olika roller från flera av Stockholms framstående krogar samt Restaurang Huset på Svalbard.

Vad gäller kommande provingar så nämnde jag dessa som hastigast i det senaste nyhetsbrevet. Lördagen den 15:e tar vi en närmare titt på druvan pinot noir. Niklas Bergqvist håller i en fördjupande provning där en ordentlig titt på bourgogne förstås står på agendan men det blir även viner från andra spännande områden i världen. 

Den 22:a finns det ett lysande tillfälle att stifta bekantskap med vår nye sommelier Charlie. Nu är det istället Rhônedalen som står i fokus. Här är infallsvinkeln något lättsammare. Charlie diskuterar vad som egentligen skiljer den norra från den södra delen av området vad gäller geografiska förutsättningar och traditioner samt provar viner från de viktigaste delarna av regionen. 

Februaris sista lördagsprovning äger rum den 29:e och har fått temat rosa bubbel. Då både rosé och mousserande viner tillhör de starkast växande segmenten på vinmarknaden slår vi ihop dessa och gör vi en djupdykning i rosa bubblor både från Champagne och Cava men också andra spännande varianter under ledning av undertecknad, Markus.


På återseende under valven,
Markus Målsäter
Sommelier   


 

NYHETSSLÄPP TILLFÄLLIGT SORTIMENT DEN 14:e FEBRUARI


2020 års andra släpp av tillfälligt sortiment sammanfaller med Alla hjärtans dag, men trots att vi saknar de upplevelsemässiga dalar som fyllde januarisläppet finns det ändå relativt få toppar i detta släpp som får hjärtat att slå lite extra.

Släppets starkaste kategori är tveklöst mousserande. Tyvärr var den flaska Cristal 2012 som ställdes fram inte i bra skick. Lyckligtvis var att ett flertal skribenter närvarande som även provat vinerna tidigare samma vecka och den Cristal som serveredas då lär ha varit mycket bra. Rimligen passar årgången vinets generösa stil. Som oftast är fallet med Cristal är nog däremot några ytterligare år av lagring en stark rekommendation. Detsamma gäller Pertois-Morisets Blanc de Blancs från 2014. Det är producentens första lansering av en Spécial Club och vinet var om än ungdomligt återhållet mycket rent och snyggt och öppnade upp fint med tid i glaset. Grongnets Spécial Club är generösare men också rustikare i stilen, men också mycket bra.

Mest lämpat för högtidsdagen är Philipponnat Cuvée 1522 en prestigerosé från 2008 som redan är relativt tillgänglig, men som med fördel kan fortsätta att lagras. Därtill några bra mousserande från andra delar av världen. Clos Henri, sancerre-producenten Henri Bourgeois nya zeeländska projekt i Marlborough, erbjuder ett välsmakande vin i en lite fruktigare men ändå tydligt champagneinspirerad stil. Reichsrat von Buhls Rielsing Sekt är också ett mycket bra mousserande, om än i en helt annan stil, med tydligare fruktighet och uppenbara petroleumtoner, men också det med tydliga toner av lagring på jästfällnigen enligt den traditionella metoden. Vill man komma närmre originalet i stil är Pierre Sugrues The Trouble With Dreams från den andra sidan av den engelska kanalen det bästa alternativet. Skall man vara hård är det ganska lätt att hitta en champagne i motsvarande prisklass som erbjuder ett bättre prisvärde, men det är ett välgjort vin och kul om man är sugen på att överraska med något annat än champagne.

På den vita fronten tycker jag att det är ett litet fåtal som sticker ut. Margan’s Hunter Valley Semillon från 2013 är knappast ett toppexemplar av denna vinstil, men å andra sidan något vi inte är särskilt bortskämda med. Gillar man stilen är det trots allt en trevlig upplevelse om än inte i paritet med storheter som exempelvis Mount Pleasant Lovedale eller Brokenwood ILR.

Gillar man en lite fylligare men samtidigt fruktig stil av vin rekommenderas La del Vivo från La Vizcaina i spanska Bierzo, en vingård som drivs av Raúl Pérez.  Andra intressanta viner i liknande genre är Keermonts Terrasse (Chardonnay, Sauvignon, Viognier) och De Martinos Tres Volcanes (fruktig, lätt fatad chardonnay). Lite mindre fruktdrivna viner som också tillhör den lite mer rundlagda skolan är Greystones Chardonnay från North Canterbury och Drouhins burgundiska dito från Pouilly-Vinzelles.

Den som gått en vinkurs och (tvingats) lärt sig om det italienska distriktet Orvieto och den lokala ”druvan” Grechetto har också möjligheten att införskaffa ett modest prissatt vin som har de kvaliteter som saknas i de viner från området som vanligen går att få tag på. Orvieto har, som många klassiska viner i italien, lidit av att man i modern tid medvetet skrivit de lokala lagarna för att passa volymproduktion av enkelt vin. I teorin finns ett flertal bra druvor i regionen, men de har i de flesta fall fått stå tillbaka till förmån för mer högavkastande kloner eller i många fall helt andra druvsorter, inte sällan med snarlika namn. I fallet Grechetto står exempelvis att läsa att druvan tillsammans med Procanico (mer känd som Trebbiano Toscano) skall utgöra minst 60% av vinet. Lustigt nog är inte Grechetto en druvsort, utan minst två. Namnet syftar till att druvan skulle komma från Grekland. Givet att det var grekerna som tog vinet till de flesta delarna av Italien har det förstås varit rimligt att anta att många gamla druvsorter härstammar därifrån. Samma teori gäller andra druvor med grekklingande namn, ex. Greco eller Grecanico. Med modern DNA-analys har man åtminstone kunnat fastställa att nästan alla druvor som bär dessa namn saknar närmare släktskap med någon idag känd grekisk druva.

Åter till Grechetto. I Umbrien används framförallt två druvsorter som lystrar till namnet, det är dels Grechetto di Orvieto, dels Grechetto di Todi, döpta efter två byar i regionen. De omtalas ofta som klonvarianter, men är egentligen helt skilda druvsorter. Grechetto di Todi har dessutom på senare tid visat sig vara samma druva som kallas Pignoletto i trakterna av Bologna. Troligen har den importerats till Umbrien någon gång under historiens gång.       

Colle Ozio Grechetto kommer visserligen inte från själva Orvieto, men från närliggande område i samma region, Umbrien. Det är liksom många andra Grechetto-viner i Umbrien en blandning av de båda druvorna som nämns ovan. Stilen är direkt och fruktig, med en lätt känsla av sötma men ett helt torrt avslut. Garanterat otrendigt i sin rena, fruktiga stil, men samtidigt välgjort.

Det starkaste kortet bland de vita vinerna är även det i en mindre populär stil. Markus Molitor har lyckats få till en riktigt bra och fräsch (om än ganska muskulös) Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett i årgång 2017 som det är väl värt att lägga några flaskor i källaren av, i den händelse man uppskattar denna fruktiga men friska stil av riesling.


Bland de röda finns också ett antal viner som står ut. Thillardons Chénas Vibrations är lättsammare i stilen än den nyligen släppta Blémonts, vilket betyder att det är det bästa alternativet på mycket länge i avdelningen saftig och lättdrucken Beaujolais.

Tilltalande och likaså kanske mer för att drickas i sin ungdom än för längre lagring är Pagliarese Chianti Classico, som har 2017 års generösa öppna frukt i kombination med nog av syra och tannin för god fräschör. 

Gillar man klassiskt rödvin med sydvästfransk svartvinbärsfruktig struktur och lagom rusticitet bör man heller inte missa Ch. Pineraies Cahors. Den bör dock få ytterligare ett flertal års lagring. I släppet kommer dessutom tre bra viner av Zinfandel som också är av strukturerat slag och som skulle må bäst av lagring. Seghesios vin är klart mest tillgängligt, med frukt som innefattar strukturen mycket väl, men det kommer öppna upp och erbjuda större komplexitet med tiden. Vinerna från Ridge skiljer sig i att Lytton Springs är mörkare och fylligare emedan Geyserville är påtagligt stramare och mer syradriven. Den sistnämnda var i producenttypisk stil lite spretig och äpplig i doften, något som jag tycker är vanligt vad gäller dessa viner i deras ungdom. Det brukar försvinna efter ett par års ytterligare lagring, men vinerna skall helst lagras än längre.

Det finns ett flertal ytterligare viner som kan vara intressanta för den som är på jakt efter en specifik stil.

Dessutom kommer det förstås ett flertal intressanta viner som inte ställdes fram till provning.
Det blir bland annat ytterligare ett par lyxiga champagner från Philipponnat, Clos des Goisses 2010 och Mareuil-sur-Aÿ 2008. Därtill vita Meursault Poruzot-Dessus från Rémi Jobard, Chardonnay från Ridge och Hermitage Blanc från Tardieu-Laurent, samtliga av årgång 2017. På den röda fronten kommer även röd Hermitage 2017 från Yann Chave. Den kompletteras av ett flertal italienare, däribland Barbaresco 2016 (Ronchi och Ovello Vigna Loreto) från Albino Rocca och Etna Rosso Santo Spirito från Tenuta delle Terre Nere.

Vi vill också påminna om att webbsläppen avlöser varandra varje torsdag klockan 10:00. Den 20 februari kommer ett flertal Gran Reserva från R. López de Heredia (Viña Tondonia) och Barolo från Cavallotto, M. Marengo och Azelia.

Nästa nyhetsbrev kommer ett par dagar innan nästa släpp av små partier den 28 februari.

Vi ses i vinkällaren,
Niklas Bergqvist
Sommelier 

 

MOUSSERANDE VIN - ATT DRICKA

 

      Lagringstid Pris Poäng
97040
Helbutelj
2014 The Trouble With Dreams, Sugrue Pierre
England
Ambitiöst bubbel med fin frukt i ganska generös stil, med en diskret aning av fat. Kanske inte klockrent prisvärde gentemot champagne i samma prisklass, men ett bra och välgjort Mousserande vin.
2020-2026 495 16.5
97050
Helbutelj
2016 Riesling Sekt, Reichsrat von Buhl
Pfalz, Tyskland
Något utvecklad. Mirabellplommon, knäckiga äpplen, petroleum och rostade toner. Initialt fruktig, men rejält frisk och stram, med bra längd. Mycket bra.
2020-2023 199 16.5
93031
Helbutelj
2016 Chapel Block Blanc de Noirs, Clos Henri
Marlborough, Nya Zeeland
Fruktigare än champagne, med en lätt aning av gummi. I övrigt ett rent, snyggt och välgjort mousserande i champagneinspirerad stil.
2020-2026 279 16

VITT TORRT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
92716
Helbutelj
  Steingrüble Gutedel, WG Ziereisen
Baden, Tyskland
Ganska neutral, elegant stil med viss mjukhet i anslaget och syra som smyger sig på. Friskt, fräscht och okomplicerat gott, men måttligt personligt. Kanske kan ge mer på sikt.
2020-2024 189 15
95347
Helbutelj
2017 Pouilly-Vinzelles, Joseph Drouhin
Maconnais, Bourgogne, Frankrike
Stabil vit bourgogne i lite rundare och mjukare stil. Knappast en långliggare, men god nu och några år framöver.
2020-2024 229 16
95875
Helbutelj
2018 Apremont, Dom. des 13 Lunes
Savojen, Frankrike
Ganska fet och rund för Apremont, med mer koncentration än alkoholen antyder. Päron med diskret aning av stenfrukt och persipan. Bra.
2020-2023 199 16
92761
Helbutelj
2017 Herència Altés La Serra Blanc, De Haan Altés
Terra Alta, Katalonien, Spanien
Lite märkligt bränd (reduktion, vädras bort). Väldigt rabarberintensiv i doften. Munnen rund och ganska fet men har även lätt strävhet i texturen. Saknar lite fräschör trots ungdomlig, men kanske fungerar det bättre med lite mer ålder.
2020-2025 219 15(+)
92738
Helbutelj
2017 La del Vivo, La Vizcaína - Bodegas Y Vinedos Raúl Pérez
Bierzo, Kastilien-León, Spanien
Tropisk frukt parat med inslag av rabarber, en aning petroleum och viss rökighet. Ganska fyllig, men helt torr. Syran är lätt kartig men fungerar väl som kontrapunkt mot den generösa frukten.
2020-2025 265 16.5
96106
Helbutelj
2017 Colle Ozio Grechetto, Societa Agricola Bussoletti Leonardo
Umbrien, Italien
Något utvecklad, diskret men ändå intensiv stenfrukt med en antydan till bivax och honung och en diskret ekkryddighet. Rund och mjuk, kanske en aning restsötma. Sympatiskt.
2020-2023 169 16
95995
Helbutelj
2019 Finca Las Lomas Sauvignon Gris, Viña Undurraga
San Antonio Valley, Leyda Valley, Aconcagua Region, Chile
Mycket grön, örtig och kryddig i stilen. Har kanske en liten aning mer stenfruktstoner och rondör än en typisk Sauvignon Blanc. Bra för priset om än inget exceptionellt.
2020-2022 139 15
92845
Helbutelj
2017 Tres Volcanes Chardonnay, De Martino
Malleco Valley, Southern Region, Chile
Intensiv, lätt tropisk och fruktintensiv med välhanterad ek och en aning knallpulver. Texturrik. Det tropiska är med även i munnen, men fräschören håller trots rejäl frukt. Bra.
2020-2023 269 17
96109
Helbutelj
2016 Terrasse, Keermont Vineyards
Stellenbosch, Coastal Region, Sydafrika
Viss reduktion. Luftbehov. Ganska rund och behaglig, med toner av persika, gula plommon, en aning mandelmassa och blommiga övertoner. Balanserar rondör och fräschör på ett föredömligt vis. Gott nu, men kan absolut lagras.
2020-2025 189 16
92751
Helbutelj
2017 Chardonnay, Greystone Wines
Canterbury/Waipara, Nya Zeeland
Rund, fet och mjuk i både doft och smak. Aningen brådmogen, men på ett behagligt sätt. Bra. Saknar kanske lite klipp i syra och längd jämfört med de bästa, men det är ett gott vin i sin stil.
2020-2024 249 16
90666
Helbutelj
2019 Albarino, Margan Family Winegrowers
Hunter Valley, New South Wales, Australien
Syrlig tropisk frukt och en aning av Samarin. Möjligen en aning av gummi. Frisk och fräsch, med en viss kartighet i syran. Druvtypisk om än samtidigt australisk (lime och syrastruktur). Helt ok, men knappast någon hot för Rías Baixas.
2020-2022 149 15

VITT HALVTORRT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
96061
Helbutelj
2018 Charles & Charles Riesling, Trinchero Family Estates
Washington State, USA - Övriga Stater
Äppelgodis och lätt blommighet. Rätt slapp i strukturen för att vara riesling, vilket gör restsötman rätt påtaglig. Inte dåligt, men mer spännande alternativ finns det rikligt av.
2020-2022 149 14.5

ORANGE VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
92762
Helbutelj
2016 Juicy Fruit , Milan Nestarec
Tjeckien
Naturlig. Fruktig, blommig, lätt äppelskruttig doft med rikligt av jästiga toner. Jästigheten också påtaglig i en rund fet kropp med en aning av tannin. Ganska ren, men med en aning av surnat bröd i eftersmaken.
2020-2023 349 15(-)

RÖTT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
92717
Helbutelj
2015 Tschuppen Pinot Noir, WGZiereisen
Baden, Tyskland
Lite mörkare och dovare i stilen än Schulen Pinot Noir, men har inte samma intensitet. Munkänslan lite grövre. Åtminstone i detta stadium är det ändå inte så mycket enklare. Bra.
2020-2023 179 15.5
92898
Helbutelj
2018 Chénas Vibrations, Domaine Thillardon
Boeaujolais, Bourgogne, Frankrike
Mycket bärfruktig, blommig, nästa lite åt Pinot-hållet. Mörknar något i frukten med lite tid i glaset, när de flyktigaste topptonerna lagt sig. Har solmognad, men inga syltiga tendenser, eller andra problem. Medelfyllig, fräsch stil. Lättsammare än producentens Blémonts, vilket kanske kan vara en nackdel i prisnivån, men vill man ha en bärsaftig, fräsch Beaujolais får man definitivt mycket av den varan.
2020-2023 249 16(-)
95301
Helbutelj
2018 Les Terrasses, Beatrice et Pascal Lambert
Chinon, Loirdalen, Frankrike
Druvtypisk, ganska generös, men har syra och grönhet för fräschör om än knappast struktur. Riktigt gott nu, men det finns något som ligger och ruvar i eftersmaken som jag inte är helt bekväm med ur perspektivet spara/lagra.
2020-2023 159 15.5(-)
95945
Helbutelj
2017 Crozes-Hermitage, Yann Chave
Crozes-Hermitage, Rhônedalen, Frankrike
Generös och solmogen om än fortfarande stiltypisk. Bara lätt pepprig, med mer av björnbär och lakritsfudge. Saknar lite tryck i syran och längden men ändå klart stabilt. Kommer kunna lagras några år.
2020-2026 199 16
92938
Helbutelj
2017 Le Clos, Dom. Montirius
Vacqueyras, Rhônedalen, Frankrike
Typiska sin stil. Björnbär, peppar och lagerblad med en aning av lakritsfudge. Saftigare och fräschare än många, men har trots allt lite väl mycket sötbitter alkohol-tendens i slutet, ändå bättre än många.
2020-2025 249 16
92828
Helbutelj
2013 L'Authentique, Ch. Pineraie
Cahors, Sydvästra Frankrike, Frankrike
Mint, nästan eukalyptus, annars fin syrlig mörk bärfrukt, huvudsakligen svart vinbär. Fyllig, men i klassisk mening, då tannin och syra stramar av vinet rejält. Bordeaux-lik i stilen men med extra tannin och aningen grövre framtoning. Behöver tid. Mycket bra.
2023-2030 199 17
95370
Helbutelj
2016 Zweigelt Reserve, WG Bründlmayer
Niederösterreich, Österrike
Intensiv. Ischoklad och dill från ekfat blandas mogen men ändå syrlig röd och mörk bärfrukt. Medelfyllig, med viss kärvhet och frisk syra. Har grepp. Skulle behöva lite tid. Ambitiös Zweigelt som inte faller för mycket in senskördsfällan, men jag hade definitivt önskat mindre tydliga fat.
2021-2026 249 16(-)
92863
Halvbutelj
  Little Fred #4 , Strekov 1075
Slovakien
Väldigt parfymerad, peppar, rosor och påtagligt med grön stjälkighet. Fruktig, nästan så man får en känsla av sötma. Stekt inlagd strömming lurar i slutet. Inte för mig, men långt från det skitigaste som finns därute.
? 129 ?
92760
Helbutelj
2016 Hado , Bodegas y Viñedos Pujanza
Rioja, Spanien
Modern, mörk och mogen stil. Lite stum och kärv i mittparti i jämförelse med områdets mer exklusiva viner, men ändå klart ambitiöst i prisnivån och kan nog släppa lite på slipsen om ett eller ett par år i källaren.
2021-2025 159 15.5(-)
92758
Helbutelj
2017 Solo 575 Uvas , Viñas del Cámbrico
VC Sierra de Salamanca, Kastilien-León, Spanien
Jätte-brettig, men har fortfarande rejält med frukt i behåll. Mandarinbrus och stall på toppen av diffus ganska mörk frukt bärfrukt med saftig framtoning. Känns som en spansk tolkning av en mindre strukturerad Cru Beaujolais. Bör nog drickas förr hellre än senare.
2020-2021 179 15(--)
92759
Helbutelj
2017 Cebreros Sotomanrique La Cruz Verde, Soto Y Manrique
Kastilien-León, Spanien
Korv, kött och väldigt parfymerad bärig, på gränsen till smågodis. En lätt örtig kant på aromen finns, så väl som lite stjälkighet i magkänslan. Kärvar av och blir rätt kort. Saftig helklasjäst stil. Helt ok, men inte mer än så.
2020-2022 199 15
92840
Halvbutelj
2015 Amarone della Valpolicella Classico, Allegrini
Amarone della Valpolicella Classico, Venetien, Italien
Något reduktiv och murrig. Behöver tid innan det öppnar upp. Typisk för producent och stil. Syltade körsbär och crème de cassis, mycket tät, silkig och ren frukt med ganska tydliga chokladiga drag från fat. Därtill en lätt örtig och kryddig karaktär. Inte utan att man får associationer till chilensk cabernet av den riktigt senskördade skolan. Munnen är extremt tät och koncentrerad på ett mjukt och följsamt vis. Till skillnad från många Amarone är vinet torrt, men alkoholen och koncentrationen gör det ändå distinkt sötaktigt. Tveklöst extremt ambitiöst och lyxigt. Gillar man riktigt koncentrerade moderna viner är det ett bra val, men det är i ärlighetens namn inte särskilt Amarone. Även helflaska 599 kr, ej provad.
2020-2025 289 17.5(-)
95801
Helbutelj
2015 Barbaresco, Pio Cesare
Barbaresco, Piemonte, Italien
Stiltypisk, men lite otippat kärv och stum och med en aning ek som för tillfället inte är helt i harmoni med frukt och struktur. Det finns ändå bra potential.
2024-2030 499 16.5(++)
92864
Helbutelj
2014 Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini
Brunello di Montalcino, Toscana, Italien
Doften fin, syltat rödbärig och något utvecklad, med en liten aning russintendens. Definitivt ett av de bättre vinerna jag provat från årgången och priset känns också rimligt (givet att det är Brunello). Bör nog drickas inom de närmsta dryga fem åren.
2020-2025 349 16.5
92870
Helbutelj
2017 Chianti Classico, Pagliarese
Chianti Classico, Toscana, Italien
Fin årgångstypisk ganska söt och solmogen röd körsbärsfrukt som ändå har fräschör, parat med lätt kryddighet och blommighet och ett diskret animaliskt inslag. Ganska saftig i första anslaget, men syra och tannin finns för fräschör. Inte så strukturerat. Bra, och kan tveklöst utvecklas några år.
2020-2025 179 16.5
92865
Helbutelj
2017 Etna Rosso, Tornatore
Etna, Sicilien, Italien
Lätt tuggummi/godisartad körsbärsfrukt över mer naturligt dito från färskt till syltat. Lätt bittermandelkärnig. I grunden ganska okomplicerad, tillgänglig och fruktig, men viss nerello-tannin finns. Skulle nog må bra av ett halvår eller ett år för att mjukna en aning och vädra bort godiset.
2020-2023 160 15(+/-)
92623
Helbutelj
2016 Carusu , Terrazze dell'Etna
Etna, Sicilien, Italien
Aningen mer utvecklad än Tornatore, med lite mer sammansatt parfym. Stiltypisk, bärfruktig, med viss kärvhet. Mer redo nu.
2020-2023 159 15.5
90633
Helbutelj
2018 Origen Gran Reserva Cabernet Franc, Viña Chocalán
Maipo Valley, Central Valley Region, Chile
Mycket chilensk, pang på, med rejäl syltig cassis och grön örtighet. Nästan mer Sauvignon än Franc, men kanske något slankare. Bra vin för pengen om än inget för den som är skeptisk till den chilenska stilen.
2020-2022 139 16(-)
95236
Helbutelj
2015 Terroir Series Malbec Finca Coletto, Trapiche
Mendoza, Cuyo, Argentina
Mörk och relativt tung i frukten, med mindre rödfrukt och blommighet än vad som brukar höra druvan till. Inte den mest spännande Malbec. Priset bra i förhållande till många kraftfulla viner från andra regioner i världen, men bättre lokala alternativ finns.
2020-2025 239 16(-)
92856
Helbutelj
2018 Weemala Pinot Noir, Logan Wines
Central Ranges Zone, Orange, New South Wales, Australien
Bärfruktig, ren, saftig, druvtypisk, men farligt nära jordgubbssaft.
2020-2021 145 14.5
 

MOUSSERANDE VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
95397
Helbutelj
2014 Special Club Brut, Grongnet
Champagne, Frankrike
Påtagligt med bokna äpplen och plommonkärnor. Spretig, men har egentligen bra koncentration av alla delar. Behöver tid för att gå ihop. Inte den elegantaste stilen.
2021-2030 496 16.5(++)
90670
Helbutelj
2014 Special Club Grand Cru, Pertois-Moriset
Champagne, Frankrike
Ren och friskt fruktig i stilen, med diskret gräddighet och finstämd brödighet. Redan gott och harmoniskt, men jag tror det här kan ge än mycket mer på sikt. Mycket lovande.
2023-2030 546 17(++)
97083
Helbutelj
2008 Cuvée 1522 Premier Cru Extra Brut Rosé, Philipponnat
Champagne, Frankrike
Utvecklad, med fin blandning av pinot-fruktighet (syltade körsbär, jordgubbssylt) som går ihop mycket bra med diskreta kryddiga ektoner och rostade, autolytiska toner. God nu, men kan utvecklas mer. Ett väldigt gott vin, om än prissatt därefter.
2020-2030 969 17.5(+)
90234
Helbutelj
2012 Cristal Brut, Louis Roederer
Champagne, Frankrike
Något utvecklad. Koncentration finns, men vinet är nedtonat. Inte hård och motspänstig, men vill inte bjuda till. Reduktiv unkenhet tilltar(!) och blir ganska dominant med lite tid i glaset. Flaskan som öppnades på måndagen lär ha varit mycket bra. Måste provas om.
? 2150 ?

VITT TORRT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
92763
Helbutelj
2017 Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett, WG Markus Molitor
Mosel, Tyskland
Mycket ung, stiltypisk Kabinett med grönt äpple, lime, blommighet och mineral. Fin balans syra sötma som lyckas behålla viss lätthet och elegans väl trots rejäl koncentration och mognad. Mycket bra. Lagras.
2020-2030 199 17.5
92122
Helbutelj
2013 Aged Release Semillon, Margan Family Winegrowers
Hunter Valley, New South Wales, Australien
Något utvecklad, lime med lätt dragning mot marmelad och lite toast. Frisk och stram. Redan tillgänglig, men kan lagras klart mer. Lite generösare än många, inte i linje med områdets toppviner, men typsikt sin stil och ett bra vin.
2020-2030 249 16

RÖTT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
92715
Helbutelj
2015 Schulen Pinot Noir, WG Ziereisen
Baden, Tyskland
Solmogen röd frukt, lätt syltade jordgubbar och en aning av körsbär. Lätt ischokladtonad. Tysk i stilen, om än med lite mer täthet i frukten i förhållande till alkohol än många. Längden och strukturen inte i nivå med Dubois NSG 1er Cru innan, men ett välgjort vin.
2021-2027 299 16(+)
95371
Helbutelj
2016 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos des Argillières, R. Dubois & Fils
Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Ganska vild, surkörsbärsintensiv doft, som drar åt det mörkare hållet. Rostad rökig ek. Relativt kraftfull stil, inte den mest eleganta, men ändå helt klart Bourgogne. Har bra djup i frukten, och syra och en aning kärvhet som behöver lite tid. Inte den mest övertygande 1er Cru, men kostar heller inte därefter och har med burgundiska mått mätt prisvärd.
2024-2031 549 17
90108
Helbutelj
2014 Ch. Kefraya , Ch. Kefraya
Bekaadalen, Bekaa, Libanon
Solmogen, lätt syltig frukt med påtagligt av grön örtighet och kaffe. Torr, lite eldig och grov. Kommer tjäna på lagring och att rundas av något.
2022-2029 199 16(-)
92737
Helbutelj
2017 Geyserville Zinfandel, Ridge Vineyards
Sonoma County, Alexander Valley, North Coast, USA - Kalifornien
Ridge-typisk. Lite märkligt äpplig och spretig med vaniljton som står ut och behöver tid att integreras. Syradriven struktur finns, liksom nedtonad koncentration. Behöver minst ett par år för att gå ihop.
2022-2029 399 16.5(++)
92746
Helbutelj
2017 Lytton Springs, Ridge Vineyards
Sonoma County, Dry Creek Valley, North Coast, USA - Kalifornien
Ganska mycket mindre bråkig i doften än Geyserville. Mörkare, mer bredaxlad och grövre i tanninen, men har inte samma syra och fokus i avslutet. Bättre nu, men jag skulle ändå våga satsa på Geyserville om jag valde mellan dem. Behöver också tid.
2022-2030 399 17
95216
Helbutelj
2017 Old Vine Zinfandel, Seghesio Family Vineyards
Sonoma County, North Coast, USA -Kalifornien
Klart mer tillrättalagd och mer polerad i stilen än vinerna från Ridge. Tätare och rundare, med mörkare och mjukare frukt, men underliggande struktur finns. Behöver också tid för att visa sig helt och integrera faten lite till. Mycket bra.
2022-2030 329 17