Vinkällaren Grappes Nyhetsbrev

 

 KALENDARIUM         OKTOBER - NOVEMBER

19/10 Lördagsprovning:
 Österrike

22/10 Masterclass
 Mellanårgångar i
 Bordeaux

25/10 Fredagsprovning:
 Rött Mousserande  

26/10 Lördagsprovning:
 Ö-Viner

2/11 Alla helgons dag
 Grappe är stängt

4/11 Vinprovning
 med Ellen Franzén

5/11 Masterclass
 med Johannes Hirsch
 och Georg Prieler

8/11 Sherrymingel
 Med Niklas Bergqvist
 och Viña Espaniola

9/11 Lördagsprovning:
 Santa Barbara

12/11 BYOB nr. 24
 Gåsamiddag med
 Stefan Hollmström

 

MENY OKTOBER

Förrätt 175 kr
Rostad morotssoppa med aioli och pumpakärnor.

Varmrätt 250 kr
Lammgryta serverad med potatispuré, rökta morötter, vinägerrussin och rostade brödsmulor.

Dessert 75 kr
Hasselnötsbavaroise med svartvinbärspannacotta och chokladsmulor.

 

VINTRANSPORTER TILL VINKÄLLAREN GRAPPE

Under oktober och november ordnas vintransporter från Systembolaget i PK-Huset till Vinkällaren Grappe följande tisdagar: 22/10, 29/10, 5/11, 12/11, 19/11 och 26/11. Se till att ha gjort Dina inköp senast dagen innan leveransdagen.


Vänligen skicka fotografi av kvittot till info@grappe.se för att undvika risken att vinerna blir kvar på PK-Huset om de blivit felplacerade.

 

RUTINER FÖR DIG MED LÅDFÖRVRING
INLÄMNING AV LÅDOR:

 

1-8 lådor lämnas in på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 under ordinarie öppettider.

Inlämning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

 

UTHÄMTNING AV LÅDOR:

 

Uttag av 1-8 lådor finns för avhämtning på Vinkällaren Grappe på Grevgatan 5 från klockan 17.00 varje tisdag. Det går bra att beställa fram lådor till och med stängning av Grappe på lördagar klockan 18.00 för hämtning tisdagen efter.

Uthämtning av partier fler än 8 lådor sker direkt i Frihamnen, Magasin 6 efter förbestämt möte:
info@grappe.se

 

DOFTER

Tänk på att informera Dina gäster om att inte bära parfym eller rakvatten när De besöker oss i källaren. Starka dofter, även om de är angenäma, gör det svårare att uppleva nyanser i vinerna.

ANGÅENDE POÄNGSYSTEMET FÖR MÅNADENS NYA VINER

 Skalan går upp till 20 och de olika poängen symboliserar följande.

20 - Ett enastående mästerverk inom sin genre. Det bästa av de bästa från de bästa årgångarna. 

19 - Ett mästerverk inom sin genre. Enastående balans, komplexitet och ursprungstypicitet.

18 - Ett vin som höjer sig ännu en nivå över snittet. Utomordentlig balans, intensitet, typicitet och personlighet.

17 - Ett vin av en kvalitet långt över snittet i genren. Utmärkt balans, intensitet eller en riktigt spännande personlighet.

16 - Ett vin som utmärker sig i sin genre. Bättre balans, intensitet eller helt enkelt en mer spännande personlighet än genomsnittet.

15 - Ett genomsnittligt vin i sin genre. Viss typicitet och balans men det finns troligen mer spännande alternativ. 

14 - Ett vin som om än är balanserat är lite intetsägande och det förmodligen finns bättre alternativ till.  

13 - Ett vin med viss brist på balans och troligen störande inslag på gränsen till en eller annan defekt. Även enkla godisartade viner som i princip helt saknar druv- och/eller ursprungskaraktär.

12 - Ett obalanserat vin. Lider troligen av uttalade defekter. Även enkla godisartade viner som helt saknar druv-, stil  och ursprungskaraktär. 

Ett (+) efter vinet indikerar att det finns en sannolikhet att det kommer kvala in i en högre poänggrupp med mer mognad.

Ett (-) indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans, och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär.

Reduktiv(-a aromer).
Grammatiskt vidrig vinprovarterm för de svavelrelaterade karaktärer som kan ge allt från en lite "dämpad", dammig känsla till brända och i värsta fall unkna toner av dy, gammal hackad lök eller ruttna ägg. Typiskt för viner med god lagringspotential, om man öppnar dem väldigt unga. Händer vitt så väl som rött, i synnerhet viner som lagrats under skruvkapsyl. Vädras bort på några minuter eller någon timme med hjälp av luft. Förslagsvis i en karaff.

Flyktiga/volatila aromer.I bästa fall ett behagligt "lyft" i doften, men kan lätt komma att påminna lite om nagellack-borttagningsmedel eller i värsta fall bli skarpt ättiksdoftande. Hur mycket som är störande varierar från person till person. Typiskt för röda viner från varma klimat tillverkade på traditionellt vis, men även söta vita viner av botrytiserade druvor.

Oxidationstoner.
Vinet har troligen utsatts för mycket luft någonstans under tillverkningsprocessen. Fruktaromerna blir mer torkade, och honung och bivaxtoner kommer fram. Om vinet fått riktigt mycket luft ofta en mer eller mindre uttalad doft av äppelskrutt och rostade nötter. Även här finns en balansgång i vad som är behagligt. Vissa stilar som medvetet utsatts för luft blir mycket lagringsbara. Andra förstörs mycket fort efter att denna karaktär framträder. 

Autolytisk karaktär
Ännu en grammatiskt vidrig vinprovningsterm. Den syftar till de aromer och den textur som uppstår till följd av jästautolys under lagringen av vinet. Mest framträdande i högkvalitativa mousserande viner tillverkade med den traditionella metoden, där vinet tillåts en lång kontakt med jästfällningen. Efter att jästen dött börjar den småningom brytas ned av sina egna enzym. Fenomenet uppfattas med tiden sensoriskt som olika nyanser av jäst- och brödighet. Ordagrant betyder autolys självdelning. I ordets rätta bemärkelse är en autolytisk karaktär sålunda minst sagt svårgreppbar.

 

 

 

 

 

 

Jag vill inleda med att be om ursäkt för det strul som uppstod i samband med utskicket som gick iväg tidigare idag. Inte nog med att några av er fick brevet flera gånger, så saknades också Niklas text om vinerna. Då flera av våra läsare har uttryckt att de saknar den texten har jag och Niklas valt att skicka ut brevet igen med den fullständiga informationen. Vi för en dialog med leverantören som hjälper oss med de tekniska bitarna kring utskicken för att lösa problemen inför nästa månads nyhetsbrev. Om du får även detta brev flera gånger vänligen kontakta markus@grappe.se då all information hjälper oss förstå problemet.

Vi ber åter igen om ursäkt om du får utskicken flera gånger

Trevlig helg


 

Hösten bjuder på ett fantastiskt fyrverkeri av färger och när väl solen skiner är det ett sant nöje att vandra ut i naturen och beskåda underverket. Bilden ovan är tagen från helgens studieplats på Utö och jag kan varmt rekommendera en tur ut i skärgården även så här års när solen inte värmer fullt så mycket som under högsommaren och tillgången på svamp är fortfarande mycket god.

Oktober och november bjuder i vanlig ordning på ett hektiskt schema i källaren med provningar, fördjupningskvällar och middagar. Tidigare i månaden gästade Sebastian Gibrand oss och bjöd på en fantastisk måltid i tryffelns tecken och den 12 november är det dags att välkomna nästa kock till vinkällaren. Den här gången är det ett välbekant ansikte som besöker oss. Stefan Holmström kommer som traditionen bjuder att ställa till med gåsablot till Mårtens ära i vår stora sal. 

Niklas Bergqvists fördjupningskvällar fortsätter också på inslaget spår. Efter att grundligt ha avhandlat riesling och årgången 2017 så är det den 22:a oktober dags för Bordeaux. Fokus ligger den här gången på “mellanårgångar”. Vad är det som utmärker en god eller dålig årgång och vilka möjligheter har producenterna att vända de “dåliga” åren och prestera stora viner även när väder och vind sätter sig på tvären?

Vad gäller lördagsprovningarna så är det flera spännande teman på tapeten. Nu på lördag den 19/10 är ämnet Österrike. Grüner Veltliner är kanske den druva som den svenske konsumenten först tänker på när vinlandet kommer på tal men både Riesling i världsklass och röda viner på druvor som Zweigelt och Blaufräksich finns också på vinmakarnas repertoar. Samtliga nämnda druvor kommer att presenteras av Anton Weström.

Den 26:e oktober är det istället dags att zooma ut vinkartan och ta ett mer internationellt perspektiv. Rebecka Hedlund kommer att presentera ett antal viner från olika öar där vinrankan fått fäste. Både Sicilien och Santorini i Medelhavet kommer att nämnas men även från mer utsatta platser som Kanarieöarna och Tasmanien. Har de något gemensamt? Finns det en särskild ö-karaktär?

Oktober månads fredagsprovning kommer bjuda på ett kanske lite annorlunda tema. Röda mousserande viner är kanske inte det mest vanliga på vinlistor eller hyllor i butiker i vinvärlden. Men på några ställen produceras viner av mycket god kvalitet i flera olika stilar. Anton kommer att bjuda på exempel både från Europa och mer fjärran delar av världen. 

Den första lördagen i november ligger i år på Alla helgons dag då Grappe är stängt varför månadens första provning istället äger rum den 9:e november. Då är det återigen Anton som leder provningen med temat Santa Barbara. Klimatet i Kalifornien styrs inte huvudsakligen av vilken breddgrad druvan växer på. Trots att Santa Barbara ligger långt söderut för att vara ett viktigt kaliforniskt vinodlingsområde finner vi några av statens svalaste och mest intressanta vingårdslägen här. Följ med på tur genom dalgångar såsom Santa Maria, Santa Ynez och Santa Rita.


Vi ses i vinkällaren,
Markus Målsäter
Sommelier 

Så var tiden kommen för månadens andra nyhetssläpp. Imorgon torsdag kommer ett webbsläpp som bland annat innehåller ett flertal viner från Hirsch i Fort Ross -Seaview, en del av det större område som heter Sonoma Coast. Till skillnad från stora delar av det senare är det hör området faktiskt direkt exponerat för kustens påtagligt svalkande influens. Det här är Pinot Noir i en stil som jag personligen är mycket förtjust i. Det skall dock sägas att det är mycket strama viner.

Så här i sin ungdom är syra och tanniner rejält markerade, lite som taggtråd invirad i silke eller sammet, men vinerna har också en fantastisk parfym och en fascinerande smakkoncentration trots sin lätthet. Om man inte har ett tandkött som är överförtjust i att brottas gör man klokt i att gömma och glömma dem i ganska många år framöver. Då importören hade godheten att ställa fram samtliga viner till smakning finns de beskrivna nedan. De viner som det inte uttryckligen står märkta som webbsläpp lanseras istället på fredagen.

I webbsläppet kommer också ett par viner från mycket duktiga australiska vinerier. Det rör sig dels om en Cabernet från Moss Wood, en av pionjärerna i Margaret River i Western Australia. Jag har haft förmånen att prova en del äldre årgångar av vinet och har då varit mycket imponerad. Det här är klassiska viner, eleganta, strukturerade och gjorda för lagring. Det andra vinet kommer från McLaren Vale i South Australia och vinmakaren Steve Pannell. Trots att Steve idag är verksam i South Australia växte han upp på Moss Wood. Det var hans föräldrar som grundade godset och som drev det fram till dess att de sålde det till sin dåvarande chefsvinmakare som än idag driver firman.

Steve jobbade i många år för Hardy’s, en av Australiens klassiska storskaliga producenter som har viner i alla kvalitetskategorier. I toppen finns en serie viner döpta efter Eileen Hardy, den australiska vinhistoriens främsta järnlady. Till den prisbelönta 1995 Eileen Hardy Shiraz som var ett av vinerna som verkligen satte Steve på den australiska vinkartan, användes frukt från en vingård med anor tillbaka till det sena 1800-talet. Steve blev djupt förälskad i vingården. Med tiden lyckades han övertyga den dåvarande ägaren att om vingården någonsin blev till salu skulle han få köpa den.

Strax efter millennieskiftet startade Steve tillsammans med sin hustru firman S.C. Pannell. De gör viner som oftast tillhör kvalitetstoppen för Shiraz och Grenache i Australien. 2012 fick de tillslut möjligheten att köpa loss den eftertraktade vingården och det är 80-åriga rankor från denna som vi hittar i den Koomilya DC Block Shiraz som kommer på torsdag. Stilen blickar tillbaka på den vinmakning som föregick den moderna australiska era som växte fram under framförallt 80-talet. Här är det bara äldre fat av större format som gäller. Jag har inte haft möjlighet att prova vinet, men många pålitliga provare viskar om att det får tankarna att vandra till stilen hos Australiens främsta kultvineri, Wendouree i Clare Valley. Det gör onekligen att det vattnas i munnen. Risken finns då bara att vi är åtminstone 10 år av lagring från att ens närma oss ett lämpligt drickfönster.

Det kommer också en stor bredd av viner från Vega Sicilia i olika prislägen, storlekar och ålder. Från Spitz i Wachau i Österrike kommer 2018 års årgång av Franz Hirtzbergers Riesling Singerriedel. Franz Jr. har i senare årgångar stramat upp vinerna en hel del. De är dock fortfarande mycket fruktintensiva viner och den extremt varma årgången lär ha förstärkt det draget.

Från Sicilien kommer också ett gäng viner från Benanti, som är en av Etna-områdets pionjärer i modern tid. Först ut Pietra Marina 2015, ett av Italiens mest eftertraktade vita viner. Det här är 100% Carricante, en riktigt syrastinn druvsort som har stor potential på vulkanen. Som många bra italienska vitviner är det jäst och lagrat helt och hållet på ståltank och kan lätt passera som rent, snyggt och lite opersonligt så här i sin ungdom. Det utvecklas strålande med några års lagring.

Från Benanti kommer också röda 2010 Rovittello, vilket är Nerello Mascalese från vulkanens nordsida. Vinet skiljer sig från den strålande 2014 som släpptes i början av året i att det är barrique-lagrat. Eksmaken är mer uppenbart och kroppen är rundare och mjukare. För egen del måste jag säga att jag föredrar den nya stilinriktningen, men denna 2010 är också ett mycket bra vin. Det har dessutom fördelen att det redan kommit in i en fin drickfas. Det kommer kunna fortsätta utvecklas länge till.

Över till vinerna som kommer i fredagens släpp. Här kommer ytterligare viner från Benanti. Serra della Contessa är liksom Rovittello gjort på paraddruvan Nerello Mascalese, men från vingårdar från vulkanens sydöstra delar. Liksom den tidigare släppta Rovittello är det 2014 som gäller. Det är ett riktigt bra rött Etna-vin som dessutom har fördelen att det är ganska mycket mjukare och tillgängligare i stilen än Rovittello. Det saknar för den sakens skull inte lagringspotential. Gillar du Etna eller för den delen klassiskt orienterad Barolo, Barbaresco eller Brunello är det ett bra val.

Det kommer mer bra vin från Italien. Massolinos Barolo 2015 är ett mycket bra köp för den som vill ha en lite kraftfullare stil av Barolo i den klassiska skolan. Tveklöst ett fynd givet prisutvecklingen i regionen. Det behöver dock viss lagring. Vinet från Diego Conterno från samma ursprung är också ett fynd och klart mer tillgängligt redan nu.

Några andra intressanta viner för källaren är den bordeauxflörtiga riojan Mácan och Merengö Egri Bikavér från St. Andrea. Båda vinerna är gjorda i en kraftfull och påtagligt ekfatslagrad stil, men snygga, eleganta och utan överdrifter. Båda skulle tjäna på uppåt ett decenniums fortsatt lagring, men båda vinerna är riktigt njutbara redan nu, om än på bekostnad av den inneboende komplexitet som finns gömd i den ungdomliga frukten.

Om ekat lagringsvin inte är det man eftersöker kan Nuits d’Ivresse från Breton i Loiredalen vara ett bra alternativ. Breton gör viner i Bourgeuil och Chinon och är stilmässigt något ojämna. En del viner är väldigt strama och lagringsbara, andra är väldigt saftiga, osvavlade och har ibland haft en förmåga att gå från att vara stålande goda till näst intill odrickbara snabbare än de försvunnit ur sortimentet. Som namnet insinuerar är det här vinet gjort i den lättsammare stilen. Namnet är (åtminstone för stunden) inte på något sätt falsk marknadsföring. Hur väl det rimmar med monopolets uppdrag är mer tveksamt.

I avdelningen okomplicerade men tilltalande viner hittar vi två riktigt bra viner från Rhônedalen. Fleur de Syrah från Costière des Nîmes är ett fynd för den som gillar en lite likörigare och mer fruktintensiv stil emedan den som vill ha mer klassiskt orienterad Grenache bör välja Font de Courtedunes utmärkta Côtes du Rhône Villages.

På den vita fronten kommer ett flertal viner som är bra. De som jag tycker sticker ut särskilt är framförallt ett par viner från Zind-Humbrecht i Alsace, Schäfer-Fröhlichs Kabinett från Nahe och en vit bordeaux från stora men mycket seriösa firman André Lurton. I det sistnämnda fallet rör det sig om Ch. La Louvière 2008. Det här vinet har liksom i tidigare lanserad årgång 2004 försetts med skruvkapsyl. Det har kanske inte gått helt smärtfritt övergångsmässigt. Vinet har initialt starka gummitendenser och påminner inte så mycket om klassisk vit bordeaux, men liksom gällde för den tidigare årgången gör en halvtimme i karaff underverk med vinet. Ännu mer av samma hantering är att rekommendera om du öppnar Schäfer-Fröhlichs Kabinett och finner doften i den svårgillad.

De två Alsacevinerna från Zind-Humbrecht är heller inte alldeles okomplicerade. Båda har generös restsötma. Heimbourg Riesling till en gräns där syran blir så pass dold att vinet sticker ut som en rätt udda Riesling. Det är dock ett gott vin i drygt halvtorr stil som har ett långt liv i källaren framför sig. Det andra vinet är en Gewurztraminer och har därmed per automatik större delen av den vinintresserade mänskligheten emot sig. Gillar man en halvsöt stil av Gewurz (eller ett öppet sinne och en gom som inte räds sötma) är det ett väldigt bra vin. Det har också potential att lagras länge.

Ett annat relativt aromatiskt, men istället helt torrt vin är Antonio Caravaglios Malvasia. Det kommer från Salina, en av de Eoliska öarna strax norr om östra Sicilien. Vinet är gjort på en av Italiens otaliga druvsorter med namnet Malvasia. Just denna Malvasia, vilkens fulla namn är Malvasia di Lipari är mest berömd som den huvudsakliga beståndsdelen i det söta vinet Malvasia delle Lipari. I modern tid har DNA-analys visat att det (med största sannolikhet) är samma druvsort som kallas Greco Bianco i trakterna av Bianco i Kalabrien. En debatt huruvida druvan är en Greco eller en Malvasia har därmed påbörjats. Värt att notera är också att Greco Bianco inte har något med druvsorten Greco, som används till vinet Greco di Tufo i bergen ovanför Neapel, att göra. Gillar man torra viner av lite mer aromatiskt slag, exempelvis Sauvignon Blanc eller Gewurztraminer är vinet en stark rekommendation alldeles oavsett om föregående meningar ens är i närheten av begripliga.

Nästa nyhetsbrev kommer i samband med nyhetssläppet den 8:e november.

På återhörande om ett par veckor,
Niklas Bergqvist
Sommelier

VITT TORRT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
91201
Magnum
2007 Chablis Premier Cru Beauroy, Jean-Marc Brocard
Chablis, Bourgogne, Frankrike
Påtagligt utvecklad. Ostronsmörsås och bakade äpplen. Fin balans av mognad rondör och underliggande syra. Inte en toppchablis, men stabilt i prisnivån givet inkluderad mognadslagring.
2019-2020 549 16
92567
Helbutelj
2017 Meursault Narvaux, Louis Jadot - Dom. Louis Jadot
Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
Påtagligt mer fruktintensiv än O. Leflaives Montagny, men också rejält ekad. Mycket kropp och textur, men har också struktur. Eken för närvarande ganska störande. Inte alldeles ovanligt i Jadots vita och det brukar nästan alltid gå bort, men jag kommer inte ifrån en känsla av att eken ändå är en aning större än frukten. Inte för den ek-rädde.
2021-2026 499 16.5(+/-)
95072
Helbutelj
2017 Montagny Premier Cru Bonneveaux, Olivier Leflaive
Côte Chalonnaise, Bourgogne, Frankrike
Typisk vit bourgogne i lite mjukare och fruktigare stil med relativt diskret fathantering.
  299 15.5
90123
Helbutelj
2008 Ch. La Louvière Blanc, Ch. La Louvière
Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike
Initialt reduktiv och dessutom gummitonad. Vanligt förekommande sedan övergången till skruvkapsyl. Måste vädras ur rejält. Påtagligt utvecklad, men välbehållen för ett 11 år gammalt vin. Stiltypisk, med persika, en aning honung, bivax och kryddig ek. Inte den allra kraftfullaste stilen, men har textur. Bra vin till bra pris.
2019-2025 249 17(-)
92150
Helbutelj
2018 Aus den Dörfern Gemischeter Staz Grüner Veltliner, WG Rosi Schuster
Burgenland, Österrike
Unket reduktiv och instängd. Stort behov av luft. Brådmogen och rätt kokt i frukten, med aningen varm alkohol samt ett spretigt muskatblommigt drag. Fänkål och lakrits i eftersmaken. Ingen hit i detta skick, men skulle behöva luftas ur för en rättvisare bedömning.
2019-2021 169 14?
92731
Helbutelj
2018 Passerina del Frusinate #Senzavandalismi, Abbia Nòva
Lazio, Italien
Småfunky. Peppar, fänkål, en aning av persika och lätt oxidativ äppelfrukt. Rätt påtagligt med jäst. Absolut inte den orenaste stilen, men heller inte jättespännande. Måltidsdryck?!
2019-2020 199 15(-)
91322
Helbutelj
2018 Salina IGP Malvasia Bianco Secco, Caravaglio Antonino
Sicilien, Italien
På gränsen till en aromatisk stil, men mycket ren och precis, med drag av färska aprikoser, kryddor och tallbarr. Smaken är frisk och fräsch, men har en mjukhet. Bra och personlig stil, men man måste uppskatta lite mer aromatiska viner.
2019-2021 149 16(-)
96028
Helbutelj
2018 Raig de Raïm Garnatxa Blanca, Celler Piñol
Terra Alta, Katalonien, Spanien
Ren, enkel och pärongodistonad. Allt är i balans om än syran något åt det kartigare hållet.
2019-2020 109 14
90461
Helbutelj
2015 Megyer Furmint Dry, Pajzos Zrt
Tokaj-Hegyalja, Norra Massivet, Ungern
Druvtypisk. Honung och jasmin, med inslag av mirabeller och en aning havtorn. Stabilt, men en lite enklare stil.
2019-2023 159 15
95417
Helbutelj
2016 Savoy Chardonnay, Radio-Coteau
Mendocino Coutny, Anderson Valley, North Coast, USA - Kalifornien
Elegant, klassisk, ganska fruktdriven stil med påtagligt av vit persika och nektarin. Smörigt och snyggt fatkryddigt. Harmoniskt, men man kanske saknar lite driv och energi givet prislappen. Tiden kommer ge välbehövlig komplexitet. Frågan är vad som händer med balansen mellan kropp och struktur. Man vill helst inte att det breddar upp allt för mycket.
2021-2026 549 16.5(++)
96115
Helbutelj
2016 Pinot Gris, Greywacke Vineyards
Marlborough, Nya Zeeland
Lite rökigt funky, men inte lika påtagligt som hos producentens Sauvignon Blanc. Päron och en aning stenfrukt parat med kryddor och en aning mandeltorsk. Rund och mjuk i kroppen, med noterbar restsötma. Har ändå hyfsad fräschör. En rätt egen tolkning av druvan.
2019-2024 189 15.5(-)

RÖTT VIN - ATT DRICKA

      Lagringstid Pris Poäng
32204
Helbutelj
2017 Hautes Cotes de Nuits , Dom. Gros Frère et Soeur
Hautes-Côtes de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Flyktigt, äppelskruttigt oxiderat och stekt inlagd strömming i strömming i eftersmaken. Smakar generiskt låg-/osvavlat vin. Likadan förra året.
  279  
92566
Helbutelj
2017 Cote de Nuits Villages Le Vaucrain, Louis Jadot - Dom. Louis Jadot
Côte de Nuits, Bourgogne, Frankrike
Klart mer öppen och direkt i stilen än Couchereaux. Mindre strukturerad och stram. Dock rejält frisk i avslutet. Mer öppen nu. Också mycket bra, men lättsammare och generösare i sin stil.
2019-2024 289 16
92568
Halvbutelj
2018 Moulin-á-Vent Clos de Rochegrès, Louis Jadot - Ch. des Jacques
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
(Obs! Varuprov 75 cl). Generösare, mörkare och fruktigare än typisk Beaujolais, med påtagligt av vaniljtoner för tillfället. Påtagligt mycket mer strukturerad och balanserad än ex. producentens 2017 Côte de Py. Kraftfullt, inte lättsamt fruktigt, men bra. Bör dock lagras något.
2021-2024 149 16
92620
Helbutelj
2017 Morgon Cote de Py, Dominique Piron
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
Rabarber och gummi på toppen av syltad mörk frukt. Bättre än många andra, men det känns som man kompenserat för varmt år och inte helt fått till balansen.
2019-2023 199 15.5(-)
95981
Helbutelj
2017 Nuits d'Ivresse, Dom. Breton
Bourgueil, Loiredalen, Frankrike
Saftfruktig och mycket tilltalande Cabernet Franc. Möjligen finns en aning av rustika drag i bakgrunden. Lagras på egen risk, men riktigt gott nu.
2019-2024 229 16
92644
Helbutelj
2017 Côtes-du-Rhône Villages, Dom.Font de Courtedune
Côtes-du-Rhône Villages, Rhônedalen, Frankrike
Klassisk, apelsin och jordgubbstonad doft med örtkryddighet och lite lakrits. Hanterar alkohol väl och har fräschör trots solmogen stil. Bra!
2019-2023 159 15.5
95404
Helbutelj
2017 Fleur de Syrah Domaine, Dom. Gassier
Costières de Nîmes, Rhônedalen, Frankrike
Sylt- och lakrits-syrah, men gör sin grej väldigt väl givet prislappen.
2019-2022 139 15.5
95614
Helbutelj
2016 Cuvée JT Rouge, Gassier - Ch. de Nages
Costières de Nîmes, Rhônedalen, Frankrike
Köttig och ekkryddig doft med inslag av Cecina de Léon, choklad och kaffe. Mycket tätare än Fleur de Syrah. Lite ekbitter. Tveklöst mer intensivt och massivt än Fleur de Syrah, men imponerar inte i övrigt.
2019-2024 219 15.5(-)
92130
Helbutelj
  Fred #3 , Strekov 1075
Slovakien
Saftigt och pepprigt men också med viss reduktiv unkenhet och påtagliga flyktiga syror. För tillfället är frukten ändå rätt närvarande, men det finns påtagligt av blöt hund i eftersmaken.
  189  
92033
Helbutelj
2017 Kékfrankos , Peter Wetzer
Sopron, Balatonsjön och nordvästra Ungern, Ungern
Mycket intensivt blommig och pepprig, på gränsen till att bli en aromatisk stil. Aningen hård och motspänstig i munkänslan. Mindre fruktig än doften antyder. Luftas eller lagras något.
2019-2022 189 16(-)
92040
Helbutelj
2016 Langhe Nebbiolo Disanfrancesco, Roberto Voerzio
Langhe, Piemonte, Italien
Rätt påtagligt ekad, om än träigt och kryddigt snarare än chokladigt och rostat. Inte så behaglig nu, men har frukt nog för att mjukna på sikt. Lagras.
  269 16.5
92645
Helbutelj
2017 Sito Moresco, Gaja
Langhe, Piemonte, Italien
Fruktig, generös, cassis, mint och blommighet. Lite syltigare i frukten än vad den kan vara. Nebbiolotannin finns förstås, men det här är en fluffig och avrundad tolkning.
  379 16.5
92646
Helbutelj
2017 Cabernet Sauvignon, Casa Brancaia
IGT Maremma Toscana, Toscana, Italien
Smörkola, crème de cassis och mint. Har gott om tannin och relativt hög syra i syltig fruktig. Lagras något, men bör nog inte ligga jättelänge.
2019-2024 199 15.5
95729
Helbutelj
2017 Tous Les Jours Syrah, Andrew Murray Vineyards
Santa Barbara County, Santa Ynes Valley, Central Coast, USA - Kalifornien
Mycket ung och godisfruktig. Har en del koncentration. Kanske kan utvecklas något på sikt. Vill man ha fruktigare Syrah känns Fleur de Syrah som ett mycket intressantare alternativ.
2019-2023 199 15
95820
Helbutelj
2014 Gran Malbec, Flechas de los Andes
Mendoza, Cuyo, Argentina
Mer klassisk Malbec-stil. Klart mörkare i frukten än A Lisa, med påtagligt men inte överdrivet med rostad ek. Bra vin sett till priset, men saknar verklig struktur och komplexitet. Alkoholen är väldigt på gränsen. Serveras med fördel något svalt.
2019-2025 189 16(-)
92564
Helbutelj
2015 Pasionado Cuatro Cepas, Andeluna Cellars
Mendoza, Valle de Uco - Tupungato - Gualtallary, Cuyo, Argentina
Varken torkad och brådmogen eller så grön och örtig som ett par tidigare årgångar varit, men fortfarande chokladigt, kärvt och inte så inbjudande.
2019-2023 299 15.5
95527
Helbutelj
2018 A Lisa, Bodega Noemia
Río Negro, Patagonia, Argentina
Aningen mjölkig och i behov av luft. Syltad ganska röd och syrlig frukt med en aning blommighet och örter. Elegant malbec-stil. Inte uppenbart skitig så som vissa andra årgångar varit. Kanske kommer loss mer med viss fortsatt lagring. Även som magnum.
2019-2023 169 15.5(+)

MOUSSERANDE VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
90479
Helbutelj
2012 Special Club Grand Cru, Roland Champion
Champagne, Frankrike
Brödig och lätt boket äpplig doft. Mycket torr och stram trots en relativt bred kropp för att vara ofatad blanc de blancs. Rejält syrlig och lite oförlöst. Bra, men behöver mer tid. Inte den mest finstämd och precisa stilen.
2021-2028 496 17(++)

VITT TORRT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
91173
Helbutelj
2017 Chablis Boissonneuse Julien Brocard, Jean-Marc Brocard
Chablis, Bourgogne, Frankrike
Relativt exhibitionistisk och vild för att vara Chablis. Blommig och ganska aromatisk i frukten, men ostron och en aning rök finns därtill. Munkänslan fint balanserad mellan saftigt krispig frukt och stram syra. Bra!
2021-2029 279 16.5(+)

VITT HALVTORRT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
96178
Helbutelj
2017 Heimbourg de Turckheim Riesling, Dom. Zind Humbrecht
Alsace, Frankrike
Stor, fet doft med massor av honung, persika, viss blommighet och färska champinjoner. Rejäl rondör i munkänslan, med relativt nedtonad syra och påtaglig restsötma. Väldigt Alsace, men man hade nog lätt kunna förledas tro att det är Pinot Gris snarare än riesling. Blir nog strålande som ostvin om några år.
2022-2030 299 16.5(++)

VITT HALVSÖTT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
96176
Helbutelj
2012 Clos Windsbuhl de Hunawihr Gewurztraminer, Dom. Zind Humbrecht
Alsace, Frankrike
Klassisk Gewurz-doft i relativt finstämd och elegant stil, med fin nyansrikedom. Halvsöt och viskös, men stramas upp av behaglig grapefruktbeska och ett saltlakritslikt avslut. Mycket bra Gewurz. Kan med fördel fortsätta lagras för en ännu torrare känsla.
2019-2030 325 17(+)

RÖTT VIN - ATT LAGRA

      Lagringstid Pris Poäng
92563
Helbutelj
2017 Beaune Premier Cru Couchereaux, Louis Jadot - Dom. des Héritiers Louis Jadot
Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
Stiltypisk. Körsbärsfruktig, ganska lätt och stram stil med parfymerade övertoner. Kanske något mjukare och mindre strukturerad än vissa årgångar. Behöver trots allt lite mer tid. Inte kraftfullt men har ändå finess. Fortfarande mycket bra för prisnivån (burgundisk måttstock).
2021-2030 419 16.5(++)
95982
Helbutelj
2016 Prelude, Ch. Grand Puy Ducasse
Pauillac, Bordeaux, Frankrike
Ek, smörkola, diffus mörk frukt. Ingen större personlighet om än tekniskt välgjort.
2021-2028 297 16
95261
Helbutelj
2016 Merengö Grand Superior, St. Andrea
Eger, Norra massivet, Ungern
Lätt örtig och pepprig. Mörkfruktig. Integrerar nya fat och hög alkohol mycket bra. Har fräschör trots koncentration. Påtaglig syra och visst motstånd i tanninen. Inte jättesvårdrucket nu, men kommer ge klart mer på sikt.
2022-2030 329 16.5(+)
92382
Helbutelj
2015 Barolo , Conterno Diego
Barolo, Piemonte, Italien
Lättsammare än Massolino. Har varken samma intensitet eller struktur. Mycket mer tillgänglig. Bra vin. Lagras med fördel något, men tillgänglig redan nu.
2021-2028 289 16.5
91243
Helbutelj
2015 Barolo, Massolino
Barolo, Piemonte, Italien
Stiltypisk. Cassis, mint och viol. Ganska bredaxlad, med rejält grepp i tanninerna. Har gott om frukt, men tanninerna ändå väl markerad för att vara helt njutbart nu. Mycket bra i prisnivån, men bör lagras.
2023-2032 329 17.5
92643
Helbutelj
2014 Serra della Contessa , Benanti
Etna, Sicilien, Italien
Mjukt jordgubbsfruktig i doften, med en aning av rökelse och tjära. Munkänslan också rätt mjuk för Nerello, men i absoluta termer ett strukturerat vin med påtagligt av syra och tannin. Klart mer öppen än producentens Rovittello. Mycket bra.
2021-2030 429 17.5
92642
Helbutelj
2017 Contrada Cavaliere , Benanti
Etna, Sicilien, Italien
Mörkare i frukten, generösare och lite pepparkryddigare än Serra della Contessa. Har inte samma struktur och komplexitet. Lagras med fördel något
2021-2028 349 16.5
95375
Helbutelj
2015 Macán Clásico, Bodegas Benjamin de Rotschild & Vega Sicilia (Macán)
Rioja, Spanien
Faten väl påtagliga för tillfället, men har generös frukt som kommer ta hand om den på sikt. Rioja möter modern Bordeaux stilmässigt. Behöver tid för att utveckla komplexitet i paritet till pris.
2022-2028 349 16.5(+)
90173
Helbutelj
2014 Macán , Benjamin de Rothschild &Vega Sicilia
Rioja, Spanien
I grunden lite mindre bredaxlad och direkt i frukten än Mácan Clásico, men har mer intensitet och större nyansrikedom. Eken fortfarande lite väl påtaglig. Har fin textur med bra grepp som ger längd. Ge mer tid.
2022-2030 519 17.5(+)
95395
Helbutelj
2015 La Neblina Pinot Noir, Radio-Coteau
Sonoma County, Sonoma Coast, North Coast, USA - Kalifornien
Dov, lätt animalisk och sluten (reduktion snarare än brett). Munkänslan koncentrerad. Har textur och intensitet, men vinet bjuder inte riktigt på sig för tillfället. Lagra.
2021-2028 499 16.5(++)
95754
Helbutelj
2016 Reserve Pinot Noir, Hirsch Vineyards
Sonoma County, Sonoma Coast, North Coast, USA - Kalifornien
Parfymerad, med toner av syrliga röda bär, lätt rosenblommighet och en aning av rabarber. Finstämd ek och kryddighet. Kroppen är stram, med påtagligt av syra och finkornig tannin. En aning av framtida silkighet kan anas. Lagras. Mycket bra.
2024-2032 699 18(+)
95753
Helbutelj
2016 San Andreas Fault Pinot Noir, Hirsch Vineyards
Sonoma County, Sonoma Coast, North Coast, USA - Kalifornien
Lättare, stramare och något grönare än de övriga vinerna från Hirsch. Syran och tanninerna mer markerade om än de sista egentligen i mindre mängd än i Reserve-vinet. Lagras.
2024-2030 629 17(+)
95752
Helbutelj
2016 East Ridge Pinot Noir, Hirsch Vineyards
Sonoma County, Sonoma Coast, North Coast, USA - Kalifornien
Ganska örtig, men utan att kännas för grön. Väldigt tight i strukturen, men också koncentrerad i frukten. Bra fokus. Behöver tid. Obs! Webbsläpp 3 oktober
2024-2032 699 18(+)
95Helbutelj
Helbutelj
2016 West Ridge Pinot Noir, Hirsch Vineyards
Sonoma County, Sonoma Coast, North Coast, USA - Kalifornien
Hallonfruktig, mindre örtkryddig. Mjukare och silkigare struktur än de övriga vinerna, men fortfarande stramt och med rejäl syra som hänger ihop fint med frukten. Godast nu, men ge det mer tid.
2024-2032 719 18(+)
95751
Helbutelj
2016 Raschen Ridge Pinot Noir, Hirsch Vineyards
Sonoma County, Sonoma Coast, North Coast, USA - Kalifornien
Lite kantigare och grövre i tanninen än de övriga. Har rätt påtagligt med frukt också. Minst redo för tillfället, men jag tror att det kommer bli realtivt tillgängligt så fort tanninernas mest aggresiva strävhet lagt sig. Obs! Webbsläpp 3 oktober
2024-2032 699 18(+)